Terug naar weblog overzicht

 

Dakisolatie op je tuinhuisje noodzakelijk?

11-10-2015

Tegenwoordig hebben vrijwel alle (vrijstaande) huizen een tuinhuis. In sommige wijken wordt het namelijk al standaard opgeleverd bij een nieuwbouwwijk rijtjeshuizen. Om deze reden is het gebruik van tuinhuizen ook enorm toegenomen, dat neemt natuurlijk ook onderhoud met zich mee. Zo hebben we verschillende installateurs en mensen uit de onderhoudsbranche gesproken. Zij geven aan enorm veel werk te hebben aan het isoleren van de daken.

Onderhoud

Net als uw eigen woning zal ook een tuinhuis onderhouden moeten worden. Afhankelijk van het soort tuinhuisje dat u heeft zal u verschillende onderhoudsvormen tegenkomen. Er bestaan natuurlijk metalen bergingen/tuinhuizen maar ook tuinhuizen van hout of ander materiaal. Bij houten tuinhuizen komt het regelmatig voor dat het hout gaat rotten. Zelfs de kwaliteit van hardhout zal na verloop van tijd afnemen, er ontstaan door weer en wind breuken en scheuren in het materiaal en zal na verloop van tijd ook zorgen voor lekkages. Uw hout beschermern met een juiste verfbeits verlengt dan de levensduur aanzienlijk. Bij metalen bergingen heb je hier geen last van maar krijg je te maken met roest en andere beschadigingen. De keuze voor het materiaal is dus volledig uw eigen keuze. Vaak heeft dat te maken met de stijl die u kiest, op het gebied van kwaliteit zijn er geen grote verschillen.

Voorkomen & kosten

U kunt onderhoud natuurlijk nooit helemaal voorkomen maar u kunt de slijtage en de afname van de kwaliteit wel zoveel mogelijk voorkomen. Door een aflopend dak te plaatsen wat over de muren heen hangt kunt u schade door weer en wind zoveel mogelijk voorkomen. Op platte daken zal vocht en water namelijk langer blijven liggen waardoor het materiaal sneller aangetast wordt. Daarnaast loopt het water bij een schuin dak wat over de muren heen valt weg en direct op de ondergrond zonder in aanraking te komen met de muren. Zo voorkom je dus dat de muren (onnodig) in aanmerking komen met water. Hierdoor zullen er minder snel scheuren ontstaan in het materiaal. Als er namelijk vocht in zit en het gaat uitzetten en vervolgens meer inkrimpen (warmte en kou) zullen er breuken ontstaan.

De kosten van dakisolatie en het ontwikkelen van een onderhoudsbestendig dak zijn niet heel hoog in de meeste gevallen. Meestal kun je voor enkele honderden euro’s al “onder de pannen” zijn bij veel bedrijven.