Terug naar weblog overzicht

 

Een tuinhuisje verreikt je tuin

05-01-2016

In de tuin is er nog een stuk ruimte over en je wilt je tuin verreiken met een tuinhuisje. Misschien om er spullen in op te slaan of juist een tuinhuisje voor de sier of juist wel om in te overnachten? Het is allemaal mogelijk. Ga je zelf een tuinhuisje ontwerpen of  ga je langs bij de grote bouwmarkten om een kant en klaar tuinhuisje te kopen.

 

Als je ervoor kiest om een kant en klaar tuinhuisje te kopen bij een bouwmarkt, moet je in de meeste gevallen dit tuinhuisje zelf in elkaar zetten volgens de bouwtekening. Klinkt makkelijk. In dit geval is dit nog zo simpel niet. Zorg er voor dat het tuinhuisje waterpas is, goede ondergrond heeft (fundering). Het vergt goed inzicht, namelijk:

-          Waar zet je het tuinhuisje neer? (zon, bomen etc.)

-          Wel of niet een bouwvergunning nodig?

-          Lopen er leidingen onder de grond?

-          Enzovoort

Het is ook mogelijk om je eigen tuinhuisje te ontwerpen. Er zijn verschillende bedrijven die je willen helpen met het ontwerpen van je perfecte tuinhuisje. Je hebt een uniek tuinhuisje en niet een prefab gestandaardiseerd tuinhuisje die ook in de tuin staat van de overburen.

 

Waar zet je het tuinhuis je neer?

De plaatsing van het tuinhuisje is belangrijk. Als het tuinhuisje onder een boom geplaatst gaat worden is de kans dat er in de herfst de goten verstopt raken door de bladeren. Hierdoor kan het water niet meer wegstromen. Zorg ervoor dat de deur niet het grootste gedeelte van de dag in de zon staat. Hout zet uit. Hierdoor kan het zijn dat de deur niet meer goed open kan. Moet er ook verlichting en/of water komen in het tuinhuisje, dan is het verstandig om het tuinhuisje in het verlengde te plaatsen, zodat je niet te veel met leidingen hoeft te klussen.

 

Is er een vergunning nodig voor het bouwen van een tuinhuisje?

Sinds oktober 2010 is in de Wabo en Omgevingsvergunning het vergunningsvrij bouwen opgenomen. Dit betekent dat voor veel verbouwingen. Voor kleine verbouwingen of aanpassingen aan of buiten de woning is vrijwel geen vergunning meer nodig. Het betekent niet dat je je niet meer aan bepaalde regels hoeft te houden, zoals veiligheid, gezondheid of milieueisen.

 

Tips:

-          Zorg ervoor dat je weet waarmee je bezig bent

-          Enige kennis van timmeren/bouwen is vereist

-          Laat het controleren door eventueel iemand die affiniteit heeft met bouw

-          Neem de tijd voor het bouwen

-          Zorg er voor dat de houtkleur overeen komt met de kleur van je schutting