Terug naar weblog overzicht

 

Tuinhuizen en de voordelen van glas

05-07-2016

Tuinhuizen zijn meestal van hout, metaal of kunststof gemaakt. Echter ook glas speelt een belangrijke rol in ieder tuinhuisje. Er zijn zelfs tuinhuizen die vrijwel helemaal uit glas gemaakt zijn. Of tuinhuizen met een glazen dak. Glas in een tuinhuis zorgt voor de nodige lichtinval. Dit betekent dat je lekker van het zonlicht kunt genieten in een tuinhuisje. Bovendien stelt deze inval van het zonlicht je in staat om planten te laten groeien en zelfs om echt te tuinieren in het tuinhuis. In dit artikel zetten we alle voordelen en mogelijkheden van glas in tuinhuizen eens op een rijtje. Misschien zal je na het lezen van dit artikel ook meer glas in je tuinhuis laten plaatsen.

Glas laat veel zonlicht door

Het grootste voordeel van glas is natuurlijk dat het materiaal veel zonlicht doorlaat. Glas laat bijvoorbeeld 10 - 20% meer licht door dan doorschijnend plastic. Om deze reden is het ook een veelgebruikt materiaal voor kassen waarin groenten, bloemen en planten verbouwd worden. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor een tuinhuis in de tuin die verderop in dit artikel besproken worden. Het directe voordeel van glas in een tuinhuis is echter dat dit je in staat stelt lekker van de zon te genieten. Dit is immers toch de bedoeling van veel mensen met een tuinhuisje. Lekker in de tuin van het buiten zijn genieten terwijl het nog niet warm genoeg is om buiten te zitten. Met veel glas in een tuinhuis ben je beschut van de wind en koude temperaturen terwijl je toch lekker van de zon kunt genieten.

Tuinieren in een tuinhuis

Wanneer er door de ramen van een tuinhuis genoeg zonlicht binnenkomt dan is het ook mogelijk om binnen te tuinieren. Dit kan zich beperken tot een enkele plant voor de raam. Het is echter ook mogelijk om een complete groentetuin te beginnen in een tuinhuisje. Hiervoor is natuurlijk wel meer dan één raam nodig. Een glazen dak zou overwogen kunnen worden of zelfs een compleet glazen tuinhuis. Een goede tip voor tuinhuizen met veel glas is om dit schuin te laten plaatsen. Dit biedt namelijk meerdere voordelen ten opzicht van glas dat recht geplaatst wordt. Zo kan schuingeplaatst glas beter windstoten weerstaan. Ook zal glas dat schuin geplaatst is meer licht opvangen waardoor het weer makkelijker wordt om groenten, planten of bloemen in het tuinhuis te verbouwen.